5 věcí o údržbě kola, o nichž cyklisté mluví, ale nemusejí vždy platit

Autor

Udržovat kolo v dobrém technickém stavu, to je základ pro příjemnou a bezpečnou jízdu. Asi jste si nejspíš už tu a tam museli vyslechnout nějakou tu, ať už žádanou, či nevyžádanou radu na téma, jak správně pečovat o své kolo. Pomůžeme vám s tím, jak oddělit rady, které jsou užitečné, od těch, které se míjejí účinkem.

5 věcí o údržbě kola, o nichž cyklisté mluví, ale nemusejí vždy platit

Kolo myjte pravidelně

Čisté a nablýskané kolo činí cyklisty šťastnými, ne vždy je ale nutně „šťastné“ i samotné kolo. Na moderních kolech z karbonových vláken je stále víc než dost kovových komponentů, tak proč je ohrožovat častým používáním vody a čisticích prostředků?

Pokud úmyslně a vědomě nevyrážíme na kole do „mokrých“ podmínek, kdy je třeba kolo opravdu očistit po každé jízdě, stačí většinou kolo důkladně, ale zároveň opatrně vyčistit tak jednou za šest týdnů.

Foukejte kolo na tlak „x“

Jak správně nafouknout pneumatiku na kole? Jeden cyklista hustí, další mu radí, jaký tlak a proč je právě ten nejvhodnější. Pravda je taková, že pouze vy můžete určit a rozhodnout, jaký tlak v pneumatikách je ten správný. Zjistěte si, jaký tlak v pneumatikách vyhovuje vašim potřebám.

Používejte univerzální přípravky

V každé domácnosti by měl být k dispozici přípravek WD-40, protože má mnoho využití. Uvolňuje zrezivělé části, maže a vytěsňuje vodu. To vše zní dokonale i pro kola. Jenže je to celé špatně.

Dokonce ani samotný výrobce nedoporučuje univerzální přípravek WD-40 používat na jízdní kola, proto vyvinul řadu produktů určených speciálně pro kola. Neberte to jako reklamu na WD-40, pouze tím chceme říct, že je vždy důležité hledat nástroje a produkty, které budou prospěšnými pomocníky při údržbě vašich „drahých miláčků“.

Vždy používejte momentový klíč

Přestože doporučujeme používat speciální cyklistické prostředky a nástroje, není třeba sáhnout vždy po posledním výkřiku techniky, který lze za peníze dostat. Samozřejmě, práce s momentovým klíčem je rychlejší, jednodušší a šetrnější ke karbonové konstrukci rámu kola než při použití multifunkčního náčiní. Jenže co uděláte, když potřebujete zkrátka jen zvednout sedlo a jste 50 kilometrů od domova?

Stručně řečeno, vyzkoušejte při údržbě svého kola práci s momentovým klíčem i víceúčelovým nářadím. Proč? Protože, když to budete nejvíc potřebovat, budete mít u sebe v kapse dresu nebo v brašně na kole jen multifunkční klíč. A totéž vlastně platí i pro huštění pneumatik. Naučte se foukat kola na správný tlak bez toho, abyste jeho hodnotu kontrolovali na měřáku. Za každou takovou získanou dovednost budete vděční.

Seřizujte si sami přehazovačku

Pokud jste koupili kolo v některé z místních specializovaných prodejen kol, kde máte i zajištěný servis, a ne v obchodě, v němž jsou k dostání třeba i cestovní kufry, je velice pravděpodobné, že ho seřizoval profesionální cyklistický mechanik. A je velice nepravděpodobné, že byste potom museli sami seřizovat třeba omezovací šrouby na přehazovačce.

Leccos dokážete zvládnout sami – dotáhnout, namazat, vyčistit, zkontrolovat, ale respektujte limity svých znalostí a dovedností, a pokud máte pochybnosti o tom, zda byste dokázali kolo uvést do perfektního technického stavu sami, obraťte se vždycky raději na odborníky.

Zdroj ilustračních foto: archiv Kolo pro život 

Zdroj: www.welovecycling.com

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé