Blíží se Drásal, kultovka pro milovníky horské cyklistiky Oslavte 30. narozeniny legendárního závodu!

Autor

Drásal, podnik, kde se psala historie bikových závodů v Čechách, závod, který vznikl z nadšení cyklistických fandů. Svého času platilo, že kdo nejel Drásala, nebyl biker. Holešovský závod horských kol je prostě výjimečný. Kde jinde můžete zajet v nádherné přírodě trasu dlouhou až 200 kilometrů? Exkluzivních momentů je letos více, nejstarší MTB maraton v České republice oslaví své 30. výročí. U toho byste měli být.

Blíží se Drásal, kultovka pro milovníky horské cyklistiky Oslavte 30. narozeniny legendárního závodu!

Tudy kráčela historie 

Trochu si zavzpomínejme. V roce 1979 kultovní Gary Fisher vynalezl horské kolo, pověstný džíp ve světě cyklistiky. Cyklo revoluce nabírala na obrátkách. Začaly se prosazovat silnější pneumatiky, zesilovaly rámy. Vysoké rychlosti ve sjezdech žádaly lepší brzdy a silnější brzdové páky, objevily se kvalitnější převodníky. Byl to výjimečný čas. My, milovníci horské cyklistiky mu za to děkujeme. No uznejte, není to mazec?

 
Bikerská výzva, legenda mezi MTB závody, Drásal
S Ondrou Fojtíkem, osobností v sedle 

Ondro, je to pravda, že se bikemaraton Drásal zrodil v hospodě? 

Ano, myšlenka uspořádat dlouhý maraton, tuším po vzoru švýcarského Grand Raid Cristalpu, vznikla na základně tehdejší holešovské cyklisticko-horolezecké komunity, v hospodě Holajka. Kluci tehdy zvládali ujet v neděli zmiňovaný slavný Cristalp, druhý den vyběhnout na Mont Blanc a ten další už být zase ve svých zaměstnáních v Holešově. Drásala založila parta kolem Jardy Bachnera, Jaromíra Ondrušáka, Jirky Mrázka a Zdeňka Koláčka.

Pověstný uznávaný závod Drásal je prý nejstarší MTB maraton v České republice. Kolikáté narozeniny oslaví? 
V letošním roce oslavíme 30. ročník klasické drásalovské maratonské trati, která se jezdí tradičně mezi 115 a 125 km. Posedmnácté pojedeme trasu B, která měří něco přes 50 km. Malé jubileum, 10. ročník, slavíme i na trati Trachea Obr Drásal.

Kde se vzal název závodu? 

Závod nese jméno jednoho z nejslavnějších obyvatel Holešova, Josefa Drásala, který figuruje ve světových statistikách nejvyšších lidí historie. Byl přezdíván Holešovický obr, na což jsme navázali názvem naší nejdelší trasy.

Čím je závod tak výjimečný a kam tratě závodníky zavedou? 

Závod byl od počátku synonymem velké výzvy, první ročník byl uspořádán pro zjištění, kolik kilometrů lze ujet během jediného dne v Hostýnských vrších. Drásal nebyl pro každého bikera, dělil tzv. zrno od plev. Kdo neujel Drásala, nebyl v Holešově považován za cyklistu. Před 10 lety jsme přišli s extrémní trasou OBR, abychom posunuli obtížnost ještě o několik stupínků výš.

V propozicích stojí 200 km Hostýnskými vrchy. To je porce. Můžeš trať Trachea OBR Drásal více přiblížit? 

Standardně se Obr jezdí na cca 177 km, při pátém ročníku jsme připravili trasu na 208 km a v letošním jubilejním roce číslovka opět začíná dvojkou. Trasa vede po trase A, ale některá místa, a jsou to ta nejtěžší – Grapy, Kelčský Javorník a v letošním roce i výjezd z Loukova – se jedou 2krát.

Není to jediná trať. Pojďme prosím ještě představit pro lepší orientaci i další. 

To je pravda, tahle trasa je opravdu pro úzkou skupinu vyznavačů extrémních vytrvalostních výkonů.  V letošním roce tuto trasu chceme zpřístupnit i závodníkům, kteří by si na celou porci kilometrů netroufli, závodem štafet. Každý z členů týmu ujede vzdálenost 50 km a bude moci zažít atmosféru ranního startu v 5 h a nový rozměr týmového závodu v individuálním sportu. 
O maratonské trase A na 120 km už jsme také mluvili, je to klasická maratonská trat, pro vítěze s časem pod 5 h, pro ženy jsme trasu A upravili na 85 km. 

V programu máme samozřejmě i tradiční seriálové trasy, trasa B na 58 km a trasa C na 31 km. Patří spíše k těm těžším, ale to se dá v Hostýnských vrších předpokládat. Odměnou pro účastníky jsou krásné výhledy, vrcholová stoupání na sv. Hostýn či Kelčský Javorník, trialy Bike arenou a průjezd kolem hradu Lukov. Myslím, že finálový dojezd do zahrady holešovského zámku patří k těm nejemotivnějším v celé sezoně.

Co se za těch 30 let se závodem událo a co se změnilo zařazením závodu do seriálu Kolo pro život?

Změn bychom našli určitě mnoho, měnilo se cílové místo, po 20. ročníku se změnila velká část tratí. Závod jsme zařadili do kalendáře UCI. Při prvním ročníku se tady konalo mistrovství republiky v maratonu. Po zařazení Drásala do seriálu Kolo pro život se zásadně zvýšila pořadatelská úroveň závodu, přidali jsme zmíněné trasy B, C, dětské závody. 
Drásal si stále ponechává svoji sportovní výjimečnost a prestiž, ale zároveň díky seriálovému nastavení je atraktivní pro hobby jezdce, rodiny s dětmi. Patří mezi největší společenské události zlínského kraje. 

Jaké novinky jste na oslavu 30. výročí pro závodníky připravili? 

V první řadě je to prodloužení trasy Trachea Obr na 200 km. Tou další novinkou je závod stále oblíbenějších elektrokol, který se odehraje na trase C na 31 km. Myslíme, že je to krok, jak umožnit další skupině cyklistů být součástí závodu. Závodníci mohou startovat na elektrokolech nastavených výrobcem, tzn. bez očipování. Očekáváme účast spíše skupiny lidí, kteří by trasy na běžném kole už nezvládli, ale zároveň se určitě objeví i sportovní jezdci, kteří v závodě elektrokol uvidí novou závodnickou motivaci.

Podporujete i bikový potěr, malé sportovce? Na co se tedy mohou těšit, jaké možnosti sportovního vyžití zde naleznou. Budou i letos moci startovat zdarma?

V dnešní době je velmi důležité vést děti ke sportu a zařadit ho jako velmi podstatnou součást životního stylu. Proto pořádáme dětské závody a díky podpoře města Holešova mohou děti startovat zdarma. V pátek se v zámeckých zahradách uskuteční také sportovní den určený pro žáky základních a středních škol, v odpoledních hodinách i pro širokou veřejnost. Součástí programu je rovněž Drásalovská jízda, která se koná pro podporu charitativní akce. 

Těšíme se v Holešově na viděnou! 
 

NOVINKA Hluboká nad Vltavou ožije Bikefestem Hluboká Kooperativy
Autor

U této události byste neměli chybět. Co si pod pojmem Bikefest představit? Cyklistický svátek pro vyznavače dvoukolových miláčků. Kombinace sportu, závodění, zážitků a pokoukání v krásné lokalitě Hluboká nad Vltavou s tratěmi v oboře Lesů České republiky, které jsou běžně uzavřené. Pojeďte objevit kouzlo jižních Čech v sedle biku v sobotu  17. června Bikefestu Hluboká Kooperativy. Tratě mají parádní fazónu a plusové body dostanete i od rodiny. 

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé