Jídlo neslouží jen jako palivo, ale chrání tělo
• Autor Tým Kolo pro životObecně platí přesvědčení, že za chladného a vlhkého počasí se zvyšuje riziko onemocnění, ve skutečnosti jde spíše o záležitost psychickou, protože člověk se cítí v daných podmínkách nepříjemně.

Chřipka i běžné nachlazení jsou způsobeny viry, nikoli přímo chladným počasím. Podle lékařů je prostým důvodem častějšího onemocnění chřipkou v zimním období nedostatek ovoce a zeleniny v jídelníčku. Ať užíváte sebevětší množství doplňkových látek, nic nenahradí originál...
Špatný jídelníček může mít vliv na náchylnost k infekcím, které mohou znamenat dny, ba dokonce týdny absence v tréninku, což je pochopitelně nežádoucí. Pokud však jíte správné potraviny, a venku nepanují třeskuté mrazy či vánice, není důvod se vyhýbat tréninku v přírodních podmínkách. Bez ohledu na důslednost při plnění všech běžných praktických rad je ve skutečnosti pro schopnost těla odolat virům a bakteriím klíčová strava. Pokud bude imunitní systém dostatečně silný, zabije nežádoucí bakterie a umožní vám trénovat až do konce zimy.
Ovoce a zeleninu v zimě nepotlačujte
Pokud venkovní teplota klesá, každý má tendenci dopřát si teplé jídlo, které rychle zahřeje. Asi nikdo se nepídí po ovocném či zeleninovém salátu, když venku chumelí. Ovšem tělo si denně žádá stejné množství ovoce a zeleniny bez ohledu na roční období.
Ovoce a zelenina jsou primární potravinové zdroje, které udržují imunitní systém člověka ve zdravém stavu. Obsahují mnoho minerálů, vlákniny, vitamínů a antioxidantů, které pomáhají tělu účinně čelit infekcím.
Neznamená to však, že by člověk měl celou zimu konzumovat jen ovoce a zeleninu. Paleta zdravých potravin podporujících imunitní systém je pestrá. Ryby, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, celozrnné pečivo, drůbeží maso, všechny druhy ořechů či semínek přispívají ke zdravé stravě. Mimořádně důležitý je příjem bílkovin, protože dodávají tělu aminokyseliny a pomáhají obnovit poškozené a unavené svaly, stejně tak podporují fungování mozku.
Zredukujte cukr
První krok ke změně jídelníčku je prostý. Zkuste výrazně zredukovat obsah cukru, který má škodlivý vliv nejen na vaše zdraví, ale i hmotnost. Podívejte se na seznam připravený pro nejbližší nákup nebo lístek z pokladny z minulé návštěvy obchodu a zaručeně najdete položky, kterých není třeba. Jistě, nepouštějte se do radikálních rozhodnutí, že eliminujete sto procent sladkého občerstvení. Jde o cíl téměř nesplnitelný.
- Rovněž vyměňte sladké džusy za skutečné ovoce a vodu.
- Nezkoušejte obelstít sami sebe představou, že hnědý cukr je méně škodlivý než bílý.
- Pokud je to možné, vařte z čerstvých surovin. Jde o zdravější a lepší řešení.
Každý den by na jídelníčku měl být alespoň jeden pokrm, který bude výlučně zahrnovat ovoce a zeleninu, abyste udrželi příjem minerálů a vitaminů.
Je pochopitelné, že v kanceláři si budete těžko připravovat čerstvé jídlo. Ale v případě večeře by nic nemělo bránit, abyste si dopřáli zeleninový salát. Důraz v zimních měsících by měl být kladen na rajčata a špenát.
Mějte na paměti, že nedostatek proteinu negativně ovlivňuje imunitní systému. Pokud je imunitní systém narušený, tělo je náchylnější k nemoci. Je důležité se správně stravovat nejen před tréninkem, ale i při něm a po něm. Jídlo neslouží jen jako palivo, ale současně tělo chrání. Po tréninku jsou svaly ve stavu traumatu. Proto je důležité, aby se proteiny „opravila“ poškozené svalová hmota a cukr zvýšil hladinu cukru v krvi.