Vybíráte kolo pro cyklistický potěr? Nedělejte kompromisy

Autor

V životě každého dítěte přijde čas, kdy zatouží po malém biku. Léto je navíc ideální doba pro učení. Toužíte po tom, aby se vaše ratolest s nadšením vrhla do cyklistického dobrodružství a s chutí šlapala do pedálů? Chcete, aby se pro něj kolo stalo parťákem, který mu zaručí tu nejlepší, bezpečnou a zdravou jízdu a přinese mu spoustu radosti a skvělých sportovních zážitků? Pak buďte při jeho správném výběru nároční.

Vybíráte kolo pro cyklistický potěr? Nedělejte kompromisy

Investice do kvalitního dětského kola není levnou záležitostí, ale rozhodně se vyplatí. Dojem z prvního kola je totiž zcela rozhodující pro to, zda si dítě tento sport oblíbí. Při výběru kola by rodiče měli být velmi pečliví. Dítě není zmenšenou kopií dospělého. Má specifické tělesné proporce a zcela odlišné motorické schopnosti, sílu a vytrvalost. „Správným výběrem kola zajistíte dítěti zdravou, a především bezpečnou jízdu, která pro něj bude nejen zábavou, ale také láskou na celý život,“ říká Alexandra Přibylová z pojišťovny Kooperativa.

Na co si dát pozor?

Lehké kolo a správná geometrie rámu

Dětské kolo by mělo být co nejlehčí. Jen tak může být jízda pro dítě zábavná. Na těžkém kole se mu totiž špatně jede a hůře se mu i ovládá. Výrazně se tak zvyšuje nebezpečí možného úrazu.  Stejně tak správná geometrie rámu je při výběru kola velmi důležitá. „Však to znáte sami, jak při výběru svého kola precizně řešíte proporce a sloping rámu. Nicméně u výběru dětských kol je častou chybou příliš dlouhý rám, který způsobuje nepřirozené prohnutí trupu, chybný posed a ztěžuje manipulaci s řídítky, brzdami. To může vést k poruchám držení těla. Hrozí také, že si dítě osvojí špatné cyklistické návyky, které se v budoucnu špatně odstraňují,“ říká Hana Topolovová z FTVS UK (cyklistika).

Velikost kola

Víte, jaký je nejčastější zlozvyk rodičů při koupi dětského kola? Koupě větší velikosti s tím, že do něj dítě „doroste“. „Správně zvolená velikost rámu kola je přitom základním předpokladem. V případě, že je rám příliš velký (nebo naopak malý), bude dítě na kole sedět špatně – bude příliš natažené (nebo naopak vzpřímené), jízda pro něj bude nepohodlná, náročná a co víc, nebude ani bezpečná – takové kolo se totiž dítěti hůře ovládá. Jízda na takovém kole navíc může mít negativní vliv na pohybový aparát dětí a jejich zdravý tělesný vývoj, jelikož při jízdě dochází k nadměrnému přetěžování vybraných svalových skupin,“ dodává Svatopluk Henke z Českého svazu cyklistiky. 

Komponenty na míru

Kolo by mělo být vybaveno kvalitními komponenty vyvinutými přímo na míru dětem. Pedály, přehazovačky a brzdové páčky by měly dětské ruce a noze dokonale padnout tak, aby s nimi dítě dokázalo jednoduše, rychle a intuitivně manipulovat. „Správné kolo poznáme podle toho, že dítě je schopno bezpečně a rychle zabrzdit, nemusí přehmatávat nebo posouvat ruku po řídítkách – vše má po ruce a při zařazení jiného převodu nemusí vyvíjet nadměrnou sílu. Jen tak se může věnovat jízdě a mít řídítka plně pod kontrolou,“ vysvětluje Roman Blažek, odborník na vývoj dětských kol BEANY. 

Vyzkoušejte v praxi

Nejlepší je kolo vždy vyzkoušet. Doporučujeme neřídit se pouze tabulkou (už vůbec ne, je-li podle věku). Každé dítě je jiné a má trochu jinou postavu. Zatímco jedno dítko v pěti letech bezpečně osedlá velikost 24 ", druhému skvěle padne 20 ".

Co dodat na závěr? 

Bez ohledu na věk ale vždy pamatujte na ochranné a reflexní prvky. Tedy v první řadě na helmu a správně zvolená světla či blikačky na kolo. V ideálním případě reflexní prvky na oblečení.

BEZPEČNOST MÁ ZELENOU 

Ať to jezdí a šlape! 


Kolo pro dítě? Vybírejte ho tak, aby dobře sedělo
Autor

Chystáte se za první velké vysvědčení koupit svému prvňáčkovi nové kolo? Žádný strach, není to až takový rébus. Výběr správného dětského kola sice má určitá specifika, ale většinou se stačí držet několika zásad.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé