ELEKTROKOLO NENÍ KOLO NA DŮCHOD, ALE PRO KAŽDÉHO!

Autor

Mýtus, že na elektrokole nemusíte šlapat, je zcela mylný. Naopak, elektrokolo vyžaduje aktivní šlapání a motor pouze usnadňuje jízdu podle zvoleného režimu. Přestože jsou elektrokola výbornou volbou pro městské cyklisty i dobrodruhy, jejich užívání vyžaduje dodržování bezpečnostních pravidel a zvládnutí techniky jízdy. Pokud tato dovednost chybí, jízda na elektrokole může představovat riziko. Řešením je absolvovat kurz, který nabízí Fakulta tělesné výchovy a sportu, kde se naučíte potřebné dovednosti pro bezpečnou jízdu.

ELEKTROKOLO NENÍ KOLO NA DŮCHOD, ALE PRO KAŽDÉHO!

Naučit se správně ovládat elektrokolo a plně si vychutnat jízdu i v náročném terénu je důležité, ale bohužel podceňované. Zvládnutí techniky brzdění a průjezdu zatáčkami je klíčové pro bezpečný a plynulý zážitek. Nejen to, důležitých momentů je mnohem více. Naučit se novým dovednostem a získat více sebejistoty je zásadní. Základy techniky jízdy na elektrokole je nejlepší si osvojit s odborníky na kempu. Fakulta tělesné výchovy a sportu nedávno připravila kurzy elektrocyklistiky. „Nabízí kompletní trénink v technikách jízdy na elektrokole a zdokonalení dovedností v bezpečnosti. Můžete se učit od odborníků a zároveň si užít jízdu,“ vysvětluje Hana Topolovová z Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

 

Rozdíly mezi elektrokolem a běžným kolem

Elektrokolo není jako obyčejné kolo. Síla přenášená do pedálů je násobena elektromotorem, což znamená okamžitou odezvu. „Elektrokola také váží více než běžná kola, což zlepšuje stabilitu, ale zhoršuje ovladatelnost a prodlužuje brzdnou dráhu. Nejtěžší elektrokola mohou vážit až 30 kg,“ říká Michal Filgas.

 

Výhody a nevýhody elektrokol

Elektrokolo usnadňuje jízdu díky motoru a umožňuje rychlejší jízdu na delší vzdálenosti. Nicméně elektrokola vyžadují více údržby než běžná kola, včetně pravidelného nabíjení, správného skladování a častější výměny komponentů. Údržba často vyžaduje certifikované servisy. „Mnozí si myslí, že elektrokolo bude vyžadovat méně péče, ale opak je pravdou,“ vysvětluje Filgas.

 

Jak elektrokola fungují?

Elektrokolo je poháněno elektromotorem napájeným z baterie, řízeným ovladačem a monitorovaným displejem. Důležité komponenty zahrnují motor, baterii, ovladač, displej, rychlostní senzor, řídící jednotku a kabeláž.

 

Tedy: 

- Motory mohou být středové nebo nábojové a jejich výkon se pohybuje od 50 do 85 Nm podle typu kola.

- Baterie jsou často plně integrované ve spodní rámové trubce nebo umístěné na různých místech kola podle typu.

- Ovladač a displej umožňují měnit jízdní režimy, aktivovat světla a zobrazovat informace na displeji. Displeje mohou být jednoduché nebo pokročilé s navigací a aplikacemi.

- Rychlostní senzor snímá otáčky zadního kola a přenáší informace o rychlosti na displej.

- Řídící jednotka a kabeláž zajišťují správné fungování a komunikaci všech komponentů.

Počet úrazů na elektrokolech vyvolává obavy

S rostoucí popularitou elektrokol roste i počet nehod a úrazů s nimi spojených. Elektrokola umožňují vyšší rychlosti, což přináší nové bezpečnostní výzvy. Nejčastějšími příčinami nehod jsou ztráta kontroly, nedodržování dopravních předpisů a kolize s vozidly nebo chodci. Experti volají po větší edukaci. 

 

Sportu zdar a cyklistice zvláště.
AUTOŘI: Michal Filgas, vedoucí výroby vzorků značek Superior a Rock Machine Hana Topolovová, Fakulta tělesné výchovy a sportu UK (cyklistika)

 

 

TIP – KEMP ELEKTROCYKLISTIKY FAKULTY TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU UK
Kdy a kde?
Kemp se koná v Třeboni od 26. do 29. září 2024. 


Komu je kemp určen? 
Všem, kteří se chtějí naučit nebo zdokonalit v jízdě na elektrokole. Počítat můžete s naším „all inclusive“ servisem, který zahrnuje předem připravený program, technickou podporou, asistenci trenérů a kompenzační cvičení.


Chcete?
• Získat nové zkušenosti a posouvat se dále v jízdě na elektrokole
• Osvojit si základy techniky jízdy na elektrokole
• Doplnit cenné tipy, abyste si byli na elektrokole jisti úplně od počátku
• Poznat, jak elektrokola fungují a co je třeba kontrolovat před jízdou tzv. základní servis
• Naučit se základy bezpečné jízdy a poznat nové přátele


Tak pojeďte! 
Pro více informací navštivte https://www.ftvs-vzdelavani.cz/elektrokolo-kemp/.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé