Nezapomeň na přilbu!

Autor

Cyklistika je sportovním fenoménem dnešní doby, důkazem je i stále rostoucí popularita našeho seriálu Kolo pro život, na kterém se tradičně prezentuje i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Popularita tohoto sportu bohužel znamená i nárůst počtu zranění v souvislosti s ním a stejně jako my klademe důraz na povinnost mít přilbu na každém závodě bez rozdílu věku, zaměřuje se na prevenci zranění také 211. Jaké jsou tedy hlavní důvody, proč by měl každý cyklista nosit přilbu!

Nezapomeň na přilbu!

Počet lidí, kteří se na kole vydávají do přírody, ale třeba i do práce stále roste. Tento trend však přináší také zvýšené riziko úrazů. Mezi nejčastější zranění patří oděrky, tržné rány a zlomeniny. Nejzávažnější jsou však poranění hlavy, která mohou mít fatální následky.

Podle statistik je až 75 % těch nejhorších úrazů cyklistů způsobeno právě poraněním hlavy. Cyklistická přilba přitom může zabránit až 85 % těchto poranění a téměř 90 % případů vážného poranění mozku. Cyklisté bez přilby mají až 20× vyšší riziko úmrtí při nehodě. „A to už jsou čísla, která rozhodně stojí za naši pozornost. My totiž podporujeme heslo „sportem ku zdraví“ nikoliv „sportem k trvalé invaliditě“ :). Téma prevence je pro nás naprosto stěžejní ve všech oblastech života a je nedílnou součástí naší marketingové komunikace. Nejen, že podporujeme zdravý životní styl a s ním související pohyb, což samo o sobě je prevencí, ale zaměřujeme se i na bezpečnost sportování, a tedy prevenci úrazů. Proto na helmy také přispíváme“, uvádí šéfka marketingu ZP MV ČR, Veronika Mačáková.

Nošení přilby je nezbytné nejen pro děti, u kterých je tato povinnost do 18 let daná zákonem, ale i pro dospělé. V České republice ročně zemře 50–60 dospělých cyklistů, většina z nich neměla při nehodě přilbu. Z toho vyplývá, že přilba není jen doplňkem, ale životně důležitou ochrannou pomůckou. V neposlední řadě bychom měli jít dětem příkladem a nevzbuzovat v nich otázky „proč my ano a vy ne“. Pokud helmu děti vidí u rodičů jako samozřejmost, vybudují si tento návyk automaticky i oni a přetrvá jim do dospělosti.

Jak si vybrat správnou přilbu?

Správně zvolená přilba chrání čelo, spánek a zátylek – hlavní nárazové body při pádu. Přilba by měla být lehká, aby nezatěžovala krk. Musí dobře sedět, nesmí tlačit ani padat. Světlé barvy a reflexní vzory zvyšují viditelnost. Přilbu, která utrpěla velký náraz, je třeba vyměnit.

Jak přispívá Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR k prevenci úrazů?

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR v rámci svého Programu prevence úrazů přispívá na koupi přilby pro děti až 1.500 Kč. Nošení cyklistické helmy může být klíčové pro prevenci vážných úrazů hlavy a zvýšení celkové bezpečnosti na silnicích. Bezpečnost cyklistů nelze stavět jen na přilbách, ale je to důležitý krok k ochraně jejich zdraví a života.

Co dalšího můžeme pro bezpečnou jízdu na kole udělat?

Bezpečnost na kole zvýší i pestré světlé oblečení s reflexními prvky, zejména při jízdě v noci. Reflexní materiály jsou při osvětlení viditelné až na 200 m, což je až 3× větší vzdálenost než u bílého oblečení. Kolo by mělo být vybaveno světlometem a odrazkami pro lepší viditelnost.

Přijďte si s 211 užít den plný cyklistických zážitků v rámci Kola pro život a nezapomeňte na přilbu – je to investice do vašeho zdraví a bezpečí!



Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé