Proč je cyklistika skvělá i pro starší nebo seniory?

Autor

Tělo ztrácí svalovou hmotu v hodnotě tří až osmi procent každých deset let už po dosažení třicátých narozenin. A když překročíte šedesátku, proces se ještě zrychluje. Věděli jste to? I proto odborníci doporučují minimálně třikrát týdně sednout na kolo. A je jedno, zda v přírodě nebo v případě nepříznivých klimatických podmínek doma na trenažéru či rotopedu.

Proč je cyklistika skvělá i pro starší nebo seniory?

Cyklistika je logickou volbou. Nejen pro mladé lidi, ale i pro starší a seniory. Pohyb v sedle kola totiž výrazně šetří klouby, které při většině ostatních pohybových aktivit výrazně trpí. Hlavně má však mnoho pozitivních dopadů na zdraví a životní styl. Vybrali jsme ty nejzásadnější.

Snižuje obezitu

Mnohdy jde o plíživý, přímo nepatrný nárůst. Ale jak přibývá let, mnohdy roste i hmotnost. Nárůst tělesné váhy vede ke zvýšení rizika srdečních chorob a chronických onemocnění. Jízda na kole pomáhá váhu udržovat a eliminovat tak zdravotní rizika.

Cyklistika vede k lepší koordinaci a rovnováze

Starší lidé mají často problém s rovnováhou a koordinací. Jde o jednoduchou úměru. Čím častěji cvičíte, tím rychlejší je reakce svalů, pokud je potřebujete zapojit. Jízda na kole posiluje dolní končetiny, tudíž rovnováha a schopnost koordinace roste.

Zpomaluje stárnutí

Pravidelná jízda na kole zpomaluje stárnutí. Fyzické i duševní. Je prokázáno, že opakovaná fyzická aktivita pomáhá seniorům udržovat dobré zdraví a zlepšovat kvalitu jejich života. Pochopitelně dochází ke zlepšení vytrvalosti, fyzické síly a flexibility, což v konečném důsledku vede ke snadnějšímu plnění denních povinností a hlavně udržení nezávislosti.

Cyklistika prospívá srdci

Je známá věc, že srdce je sval, tudíž potřebuje pravidelně procvičovat, aby bylo schopné optimálně pracovat. Jakékoliv cvičení zvyšující srdeční frekvenci po delší dobu, prospívá celému kardiovaskulárnímu systému. Jízda na kole snižuje riziko infarktu, mrtvice a vysokého krevního tlaku. Výhoda je, že s cyklistikou můžete začít i po dlouhém období bez sportu. Stačí si pořídit obyčejné hodinky mapující tepovou frekvenci a jízdu v sedle naplánovat na základě údajů o srdečním tepu. Takže nemusíte končit po prvním tréninku totálně znechucení. Naopak se z jízdy na kole stane rutina.

Kolo snižuje riziko chronických onemocnění

Při pravidelné jízdě eliminujete vznik chronickým onemocnění jako je artritida, cukrovka druhého typu nebo dokonce rakoviny.

Nabízí sociální kontakt

Studie prokazují, že silné sociální vazby prospívají dlouhověkosti. Jenže starší lidé často trpí izolací a odloučením. Kolo nabízí jedinečnou příležitost, jak se pravidelně potkávat a mít sociální kontakt. Komunitní cyklistické akce či skupinové jízdy vedou k navázání nových přátelství.

Eliminuje problémy s klouby

Spousta starších lidí bojuje s problémy s klouby. Mnoho lidí za sebou má určitý chirurgický zásah do pohybového aparátu nebo třeba těžké zranění, a tak na pohyb rezignují. Delší sezení a nedostatečný pohyb vedou k prohlubování bolestí. Bolest kloubů nebo artritida způsobují snížení pohybového rozsahu, což vede ke snížení rovnováhy a koordinace. Cyklistika však nabízí kardiovaskulární trénink, aniž by dotyčný jedinec přetěžoval kolena, kyčle nebo kotníky.

Kolo rozvíjí vytrvalost a sílu

Cyklistika nemusí být prostředkem, jak mít tělo samý sval. Rozhodně však pomáhá k rozvoji svalů na nohou, hýždích, střední části těla, horní části zad a v oblasti ramen. V konečném důsledku tudíž kolo přispěje ke kvalitě života.

Cyklistika posiluje duševní zdraví

Jízda na kole posiluje duševní zdraví. Jestliže využijete období od jara do podzimu k pravidelným jízdám v přírodě, jde o zaručený způsob odbourání stresu. Pravidelná jízda v přírodě uvolňuje endorfiny, což vede ke zlepšení nálady a snížení úzkosti či deprese.

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé