Schody, výzvy bike závod, jak má být Manitou Železné hory CARDION

Autor

Připravte se na bikový zážitek! Legendární závod Manitou Železné hory, který už od roku 1996 láká bikery z celé republiky, se blíží. Letošní ročník odstartuje 24. srpna v Chrudimi a nabídne kultovní sjezd schodů, náročná stoupání a vzrušující sjezdy. Tento závod je výzvou pro zkušené bikery i cyklistické rodiny. Nenechte si ujít jedinečnou atmosféru, bohatý doprovodný program a úchvatné scenérie Železných hor. Přijďte a zažijte radost z jízdy, dobrodružství a nezapomenutelné okamžiky! Novinkou letošní sezóny je nezávodní trasa TRIP pro cyklistické pohodáře.

Schody, výzvy bike závod, jak má být Manitou Železné hory CARDION

KPŽ závodní MENU

HLAVNÍ CHOD 

Trasa B

Trasa B je klasická biková trasa, která představuje výzvu i pro znalé bikery, natož pro začátečníky. Tato závodní trať, s délkou 65 km a převýšením 1307 m, je známá svou náročností a technickými prvky. Start závodu najdete na Resselově náměstí v historickém centru Chrudimi, kde cyklisté hned čelí adrenalinovému sjezdu schodů. Trasa je charakteristická pestrým profilem, který zahrnuje technické pasáže, dlouhé výjezdy a strmé sjezdy. Doporučujeme dobře rozvrhnout síly a při sjezdech být obzvlášť opatrný. Zde si ortodoxní bikeři přijdou na své. Cyklisté mohou očekávat také nádherné přírodní scenérie, které umocní celý zážitek.

Trasa C s novinkou pro milovníky „štěrkoletů“ 

Trasa C je připravena a pokud jste nadšení závodníci, ale i hobící nebo prostě milujete jízdu na bike, tato trasa je pro vás ideální. A dámy, holky a slečny bikerky, máme speciální pozvání právě pro vás! Startujeme v 12:30 z Resselova náměstí a rovnou se vrhneme na ikonic ký sjezd po schodech. Na této trati, která má 39 km s převýšením 550 m, jsou technické pasáže a dlouhé sjezdy, které vás provedou malebnou přírodou. Bude to výzva, kterou si užijete, pokud se na to pořádně připravíte.

Novinka: A teď pozor – Trasa C je nově otevřená i pro gravelové nadšence! Pokud máte „štěrkolet“ (jak někteří říkají gravelovým kolům), připravte se na vzrušující zážitek,“ říká Sváťa Fořt z týmu KPŽ.

Trasa D – Family jízda je ideální pro rodiny a nováčky s 20 km a 203 m převýšení, takže je to akorát na pohodovou jízdu. Užívejte si krásnou přírodu, občerstvení na trase a v cíli dostanete medaili a šanci vyhrát v tombole od T-Mobile. Trasa je super pro děti od 8 let a nebude chybět ani náš maskot pan Bidon! Startujeme cca 12:35-12:45, jakmile poslední závodník z trasy C projede obcí Sobětuchy, a to za Gymnáziem Josefa Ressela na Ploché dráze. Přijďte si užít skvělou jízdu a super čas s rodinou!

Vyrazte na TRIP

Nová nezávodní trasa „TRIP“ je určena pro vyznavače pohodové jízdy na elektrokole, kole i gravelu. Vše namapujeme a vymyslíme za vás. V duchu „all inclusive“ cyklistického TRIPu. Stačí si jen sednout do sedla! Vede po stejných cestách jako trasa C, jen bude startovat z areálu společně s trasou D, čímž se vyhne schodům. Trasa je určena pro všechny, kteří se chtějí bezpečně projet na kole bez ohledu na výkon. Nechybí občerstvovačka, značení a všechny výhody cílového zázemí.

5 důvodů PROČ se postavit na start „TRIPU“? 
- sdílená vášeň pro cyklistiku
- parádní lokace a panoramata
- zážitek z jízdy, ne závodění
- žádné starosti s plánováním
- pohodová atmosféra a komfortní zázemí KPŽ

DEZERT 

Dětské cyklo závody: NOVA Junior Trophy – malí borci v akci!“

Pro nejmenší cyklisty jsou připraveny dětské závody – trasa NOVA Junior Trophy, přičemž délka okruhu činí přibližně 800 metrů. Jedná se o lákavý okruh, který poskytuje výzvu pro mladé závodníky a závodnice. Počet okruhů se samozřejmě mění v závislosti na konkrétní kategorii, což umožňuje přizpůsobit závody dovednostem a schopnostem účastníků. Místo startu: Plochá dráha – za Gymnáziem Josefa Ressela – areál pejskařů.


Oslava 25 let KPŽ
Každým závodem slavíme 25. narozeniny seriálu Kolo pro život (KPŽ). Čtvrt století na scéně potvrzuje, že seriál má své pevné místo mezi českými cyklistickými událostmi, stejně jako Manitou píše historii MTB akcí v Čechách. Jak vlastně vznikla myšlenka tohoto závodu?
„Před mnoha lety jsem jel pověstný závod Rallye Sudety, který pořádá můj kamarád Tomáš Čada, a tehdy mě napadla myšlenka udělat vlastní závod v Chrudimi,“ říká Karel Jeníček, zakladatel a hlavní organizátor závodu.

Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé