Vhodný trenér na cyklistiku? Jak vybrat správně…

Autor

Dilema, které řeší mnoho amatérských cyklistů pokud jejich výkonnost stagnuje. Je lepší jít vlastní cestou nebo pomůže trenér? Svěřit přípravu do rukou odborníků se v určitém okamžiku jeví jako logický krok. Nejde však o snadný úkol. Trenér by měl disponovat znalostmi v oblasti stravování, tréninku i regenerace. Jak předejít zklamání?

Vhodný trenér na cyklistiku? Jak vybrat správně…

Určitě je fajn, pokud dostanete doporučení na prověřeného trenéra. Ale je potřeba zajistit, aby byl vhodný pro vás… Pět následujících bodů pomůže posoudit, zda jste na správné adrese.

Má trenér zkušenosti s přípravou cyklistů mojí úrovně?

Každý chce kvalifikovaného a zkušeného trenéra. Nejcennější ale je, když už vedl klienty jako vy. Nemyslíme pouze klienty s podobným VO2max a dalšími výkonnostními metrikami. Jde o váš preferovaný typ závodů, množství času na trénink, váš věk, vaše pracovní a rodinná omezení a vaše sportovní ambice.

Tato otázka také odhaluje, jak dobrý je vybraný trenér v kladení otázek a poznávání vás. Pokud zde musíte udělat všechnu práci, může to být špatné znamení.

Jak měří trenér pokrok?

Způsob, jakým se váš trenér dívá na pokrok a měří ho, by měl být v souladu s vašimi cíli a hodnotami. V opačném případě můžete mít pocit, že na vás nikdo netlačí, nebo naopak ztrácíte kontakt se zábavnou stránkou cyklistiky.

Můžete očekávat měření produkce laktátu a monitorování kyslíku ve svalech během tréninku? Nebo je to spíše o sledování síly, tréninkového objemu a složení těla? Nebo je to prostě o vašem výkonu v závodech? Hraje při vyhodnocování roli požitek z jízdy?

Tréninkový proces a jeho podoba

Pochopení toho, jak kouč pracuje se svými klienty, je důležité pro posouzení, zda jeho přístup odpovídá vašim preferencím a očekáváním. Tato otázka je trochu příliš široká na to, abychom si udělali úplný obrázek. V závislosti na odpovědi tedy možná budete chtít navázat několika dalšími, abyste byli konkrétní.

Budete vytvářet moje tréninky? Můžete mi pomoci s věcmi, jako je výživa nebo zvládání stresu? Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou na závod? Jaký časový závazek se ode mě očekává? Jaké nástroje, aplikace, platformy a vybavení očekáváte, že budou klienti používat? Jak často budeme komunikovat a jak poskytujete zpětnou vazbu? Pořádáte prezenční školení, skupinové vyjížďky nebo soustředění?

Je trenér flexibilní při vytváření přípravného procesu?

Je normální, že vaše motivace k tréninku v průběhu roku kolísá. Normální je také setkání s nepředvídanými událostmi, jako je zranění, nemoc, pracovní cesta nebo náhlé životní změny. To vše může vést k tomu, že nebudete schopni dodržovat plán, jak jej trenér sestavil.

Je užitečné zeptat se trenéra, jak se s touto situací vypořádá. Zjistíte, jak flexibilní dokáže být. A co je ještě důležitější, uvidíte, zda by tyto situace řešil s empatií, pochopením a praktickými strategiemi. Další variantou může být řešení s frustrací, obviňováním či dokonce hněvem.

Možnost konzultace s minulými či současnými klienty

Jediný způsob, jak získat názor třetí strany na kouče, než s ním začnete pracovat, je promluvit si s jeho klienty. Cyklistický trenér, který je efektivní, by neměl mít problém poskytnout reference nebo vás spojit s minulými klienty. Pokud vás při rozhovoru s koučem něco zaujalo, můžete si to ověřit při rozhovoru s minulým klientem. Nebo se ho můžete jednoduše zeptat na něco, co se mu na práci s tímto trenérem opravdu líbilo a co se mu opravdu nelíbilo.

Základní nastavení kola
Autor

Nastavení kola má zásadní vliv na jízdu, a to jak na techniku naší jízdy, výkon, tak i na pohodlí při jízdě. Správné nastavení posedu je soubor drobností, které je nutno poskládat dohromady, aby vytvořily funkční celek. Možná vás tato informace překvapí, ale není to jen o tom, jak moc si zvednu sedlo.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
PDC simost s.r.o.
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé