LAST MINUTE příprava na Drásala!

Autor

10 POSLEDNÍCH KROKŮ PŘED ZÁVODEM – tipy Ondřeje Fojtíka, závodníka a muže v pozadí závodu
 

LAST MINUTE příprava na Drásala!

Trochu se podívejme na samotný trénink. Co dělat nebo naopak nedělat týden před závodem? 

Cílem týdne před závodem je cítit se v sobotu odpočinutý, bez svalové bolesti, doplněný energeticky a aktivovaný na závodní zátěž. Z toho vyplývá, že tréninky musí probíhat v příjemném pocitu – ve vytrvalosti, ideálně delší trénink v úterý, klidně 2–3 hodiny volně, středa kratší na aerobním prahu, čtvrtek volno a v pátek hodinka vytrvalosti se 2–4 opakováními na 2–5 minut v intenzitě, ve které chci jet stoupání při závodě.

Co doporučuješ jíst poslední dny před závodem? Jak by měla vypadat poslední večeře a snídaně? 

Úterní a středeční tréninky slouží i k vyčerpání glykogenových zásob, poté je tělo stimulováno tyto zásoby ve větší míře doplnit, a proto od středeční večeře už by měla začínat sacharidová kompenzace. To znamená, že jídla by měla být lehce stravitelná, ideálně s převahou rýže, těstovin apod., s omezením tuků, masa, mléčných výrobků a také zeleniny, takže opak stravy, kterou používáme v přípravném období. Důležitá je hydratace vhodnou vodou.  

Zařazuješ v těchto dnech před závodem regeneraci, např. saunu, masáže?

Saunu už bych neriskoval – právě ta odvodňuje a zbavuje tělo i minerálů. Lehkou masáž ano, pokud bych byl na ni zvyklý, s žádnými novotami bych před závodem neexperimentoval.

Velké téma je příprava a servis kola: jaké zvolit pláště, kolik nahustit atd. Jak to vidíš? 

Jaké volit pláště a tlaky je alchymie, která souvisí hodně s aktuálními podmínkami. Vždy jsem se snažil jet co nejhladší pro lepší valivý odpor, ale to lze pouze v případě dobré technické zdatnosti a znalosti tratě.  

Také oblečení je důležitý prvek. Chápu, že je třeba zohlednit počasí, ale co doporučuješ vzít s sebou na trať závodu? 

V tom jsem měl na Drásalovi jasno: nad 15 °C pouze dres a kraťasy. Počítal jsem, že pojedu rychle a bude mi teplo. :-) Ale v případě možnosti většího deště doporučuji vestičku do kapsy – v té je možné startovat, pokud je ráno chladněji, a v průběhu závodu ji odložit.

Vozíš ty sám nějaké traťovky, tyčinky, gely nebo se spoléháš na vaše pověstné občerstvovačky? 

Přísun energie je zásadní pro udržení výkonu – vždy jsem měl proto připravený dostatek jídla, alespoň 120 g sacharidů na hodinu jízdy, nejlépe energetické tyčinky a gely a ume pastu na vyrovnání Ph proti křečím. Když bylo chladněji, bral jsem si i gely s kofeinem.

Co pitný režim při závodě? Radíš dostatečně pít a případně co? Iontové nápoje nebo jen vodu? 

Určitě je pitný režim důležitý. Kvalitní iontové nápoje jsem střídal bidony se zeleným čajem s medem, a vodou na občerstvovačce. 

Kolik hodin před závodem doporučuješ vstávat a jak by mělo z tvého pohledu vypadat rozjetí atd.? 

Protože hlavní závody jsou brzo a není potřeba se moc rozjíždět, většinou jsem snídal rohlíky s marmeládou a máslem cca hodinku před startem – nejčastěji v autě při cestě na start. Když je start později, např. trasa B a C, poslední jídlo bohaté na sacharidy doporučuji cca 2 h před startem, tam už se předpokládá, že se jede rychle hned po startu. S prvním jídlem při závodě je vhodné začít určitě už do prvního sjezdu a pak každých 15–20 minut.

Máš nějakou radu pro závodníky, kteří jedou Drásala poprvé?

Pokud má být cílem dobrý výsledek v závodě, našel bych si před závodem prostor a projel si co největší část tratě. Ale pokud jde o to si závod užít, jeďte tak, abyste si vychutnali krásu Hostýnských vrchů a měli pěkný zážitek z trati, kterou jsme pro vás připravili. 

Jaké jsou tvé osobní tipy před závodem? 

Myslím, že už toho bylo řečeno hodně. :-) Takže ten hlavní tip je jet Drásala opatrně, podle svých možností a poslouchat taky svoje tělo, nesnažit se urvat vše jen vůlí. Přeji všem hodně štěstí a hezký zážitek. 

Těším se na Vás na startu!


Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé